Sladolednica Lastovka – zaradi ljubezni v Maribor, kjer nastaja sladoled z ljubeznijo

Sladolednica Lastovka – zaradi ljubezni v Maribor, kjer nastaja sladoled z ljubeznijo

Obiskali smo Šerifa Demirija, lastnika sladoledice Lastovka, ki nam je zaupal zgodbo o najboljšem sladoledu v Mariboru po izboru bralcev Mariborinfo.

V mesecu aprilu je po izboru bralcev Mariborinfo laskavi naslov za najboljši sladoled v Mariboru prejela sladolednica Lastovka, ki se lahko pohvali s tremi lokacijami v Mariboru. Obiskali smo lastnika priljubljene sladolednice Šerifa Demirija, ki zadovoljstva ob prejetem nazivu ni skrival, in v pogovoru uživali ob odličnem sladoledu. 

Začelo se je leta 1925 …

Zgodba se je v Mariboru začela pred skoraj sto leti. Šerifov praded je prišel iz Makedonije v Maribor zaradi ljubezni, pravljico o sladoledu pa je začel pisati njegov ded 42 let nazaj. Znanje in tradicija sta se prenašali iz generacije v generacijo.

Prva sladoledica, mali kiosk rdeče barve, je stal na Smetanovi ulici, prav tukaj, kjer smo danes obiskali Šerifa. V osemdesetih letih so odprli še sladolednico na Partizanski in letos teče že 15. leto, odkar je Lastovka tudi na Trgu revolucije. Najnovejšo sladolednico, ki se je odprla pred štirimi leti v Limbušu, vodi Šerifov starejši brat.

Sladolednica Lastovka, kot je bila videti leta 1980 (Foto: Osebni arhiv Demiri).

Kot mali otrok se spomnim, da so bili včasih na voljo le sladoledi iz avtomata. Takrat je bilo to zelo aktualno in tudi mi smo še vedno znani po tem, da imamo v vseh naših sladolednicah med drugim tudi točen sladoled iz avtomata,« nam je zaupal nasmejani sladoledar. 

Od klasike do trendovskih okusov

Verjeli ali ne, Mariborčani imamo najraje klasiko – čokolada in vanilija sta (še vedno) najbolj prodajan sladoled. Vsi ostali okusi so po besedah Demirija trendovski – okusi, ki pridejo in grejo. Mimogrede. V vsaki sladolednici dnevno ustvarijo približno 120 litrov sladoleda, v kar ne štejejo sladoleda iz avtomata.

Za naš sladoled ni posebnega recepta oziroma skrivnosti, to delamo z ljubeznijo in ne šparamo s sestavinami,« nam prijazno pove Demiri. 

Lastovka – To je najboljši sladoled v Mariboru po izboru bralcev Mariborinfo!

Vsem bralcem se iz srca zahvaljujem, da smo jih prepričali z našim sladoledom. Še naprej se bomo trudili držati kvaliteto in se trudili biti še boljši. Hvala vsem še enkrat,« se z nasmehom na obrazu bralcem Mariborinfo zahvaljuje priljubljeni sladoledar. 

Posted on 2018 by Maribor Info