Ali veste, kateri sladoled si najraje privoščimo v Mariboru?

Ali veste, kateri sladoled si najraje privoščimo v Mariboru?

Poleg pisane palete najrazličnejših okusov v najstarejši mariborski sladolednici nudijo tudi okus tedna, sladoled brez laktoze in okuse, posebej namenjene otrokom.

Solastnik sladolednice Lastovka, ene najbolj priljubljenih sladolednic v Mariboru na Smetanovi ulici, zagotovo pa tudi najstarejše, Bajram Demiri (Bajo), nam sicer ni zaupal skrivnega recepta za, po mnenju mnogih Mariborčanov in Mariborčank najboljši sladoled, a nam je izdal, kateri okus imamo v Mariboru najraje.

Bajram Demiri (Bajo) v sladolednici Lastovka na Smetanovi ulici.

Ko je lepo vreme, prodajo vse

V Lastovki kremno poslastico ponujajo vse od sredine marca, pa vse tja do oktobra, na vroč dan pa proizvedejo tudi do dvesto litrov sladoleda. Tekoči sladoled, ki je v Mariboru zaslovel po zaslugi ustanovitelja Lastovke in sicer Demirijevega očeta, še vedno velja za priljubljenega, toda njihovi “največji hiti” so še vedno preverjeni, a dovršeni okusi sladoleda.

osebni arhiv

“Veliko povpraševanje je po okusih Kinder, Cookies, Rocher, Don Vito. Med sadnimi se najbolj prodaja mango, nato jagoda, borovnica in malina. Ko je lepo vreme, pa prodamo vse,”

razloži Demiri.

Klasika del stalne ponudbe, sadni okusi sezonski

V sladolednici Lastovka dnevno proizvedejo svež sladoled, vendar se pri okusih ozirajo na sezonsko sadje. Klasični mlečni okusi so tako del stalne ponudbe, sadne pa prilagajajo, glede na ponudbo sadja. “Poskušamo uveljaviti tudi sladoled brez laktoze, ki je namenjen alergikom ter ljudem z zdravstvenimi težavami. Gre za sadne okuse, ki vsebujejo le 100 % sadje, teh imamo štiri ali šest okusov,” še dodaja Demiri.

Vsak teden je mogoče pokusiti tudi okus tedna, vedno pa je del ponudbe namenjen tudi najmlajšim ljubiteljem sladoleda.

Znanje in tradicija se pri sladolednici Lastovka prenaša iz roda v rod, a se zaposleni vsako leto po koncu sezone izobražujejo na sejmih v Longaronu in Riminiju v Italiji, pa tudi na sejmu Gelatissimo v nemškem Stuttgartu. Tja pridejo mojstri z vsega sveta in pokažejo nove tehnike ter dajejo napotke glede novih okusov, tam je veliko novosti. Sicer pa imajo Demirijevi tudi v družini kar nekaj domačih specialistov za sladoled: “Moj nečak je na področju sladoleda magistriral, starejši nečak pa se je izpopolnjeval celo v New Yorku, tako da od njiju črpamo ideje.

Letos smo pripravili nov okus, in sicer bezeg, vendar ni bil tako popularen. Trudimo se, da se za vsakogar nekaj najde, a da je ponudba raznolika in kvalitetna.

Letos so tako, glede na aktualne trende, vpeljali tudi nov okus .”Letos smo pripravili nov okus, in sicer bezeg, vendar ni bil tako popularen. Trudimo se, da se za vsakogar nekaj najde, a da je ponudba raznolika in kvalitetna,” še dodaja Demiri.